Atelier informativ dedicat promovării și dezvoltării antreprenoriatului social organizat în cadrul Expoziției naționale „Fabricat în Moldova”

viber_image_2023-02-03_16-09-39-186Circa 50 de reprezentanți ai societății civile și a sectorului întreprinderilor sociale din Republica Moldova, precum și experți în domeniul antreprenoriatului social, au participat  vineri, 3 februarie, la atelierul informativ cu tematica „Antreprenoriatul social în Republica Moldova: Realități și Perspective”, eveniment organizat în cadrul Expoziției  naționale „Fabricat în Moldova”.

Evenimentul a constituit o platformă de dialog între diverși actori relevanți ai sectorului și a readus în discuție ajustarea cadrului normativ de reglementare a antreprenoriatului social, dar și necesitățile și așteptările întreprinderilor sociale.

Obiectivul  principal al atelierului fiind promovarea conceptului de antreprenoriatul social și suportul acordat de către partenerii de dezvotlare în acest domeniu.

În cadrul evenimentului, Vicepreședintele CCI a RM Natalia Calenic, a precizat că în scopul facilitării dezvoltării antreprenoriatului social și de a susține plenar acest domeniu, instituția camerală dezvoltă 2 Centre  Regionale de Suport în Afaceri ale întreprinderilor sociale în Chișinău și Cahul, care oferă consultanță și suport în dezvoltarea activității antreprenoriale, promovarea serviciilor și mărfurilor, dezvoltarea profesională dar și consolidarea dialogului cu autoritățile publice pentru 20 de întreprinderi sociale.

„Antreprenoriatul social, nu este o simplă afacere. Este soluția unor probleme sociale, oferă locuri de muncă persoanelor din medii vulnerabile, stimulează incluziunea socială, oferind persoanelor defavorizate acces la resurse și servicii sociale”, a menționat Serghei Neicovcen, Director executiv al Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG – CONTACT.

În același context, Ana Ciurac, Coordonator Programe Fundația Est-Europeană, a precizat: „Antreprenoriatul social este la faza incipientă de dezvoltare în R. Moldova, chiar dacă în ultimii ani au fost lansate mai multe inițiative de dezvoltare a unor afaceri sociale, inclusiv cu suportul Uniunii Europene. Economia socială este despre oameni și acoperirea  necesităților tuturor categoriilor de persoane. Ea este o oportunitate pentru persoanele marginalizate și o alternativă prietenoasă mediului, motiv pentru care acest tip de afacere ar trebui să primească toată susținerea: legislativă, socială și a comunității”.

Principalele probleme enunțate de participanții la eveniment au vizat simplificarea procedurii de înregistrare a întreprinderilor sociale, acordare de facilități și avantaje fiscale acestor organizații, preluând bunele practice din Uniunea Europeană.

Totodată, în cadrul evenimentului Centrele  Regionale de Suport în Afaceri din Chișinău și Cahul au  prezentat cele mai importante rezultate și activități realizate în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”.

La încheierea evenimentului participanții au concluzionat că sunt necesare măsuri adiționale de susținere a întreprinderilor sociale, printre care crearea premiselor financiare și fiscale care ar  impulsiona potențialul acestor întreprinderi.

Atelierul informativ a fost organizată în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, fiind implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul CONTACT.

Distribuie acest articol: