Recunoașterea impactului și durabilitatea afacerilor sociale în cadrul evenimentului „Gala Businessului Moldovenesc”

1Evenimentul de top „Gala Businessului Moldovenesc”, ediția a 21-a, organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) la 5 iunie a.c., a întrunit antreprenori și profesioniști din toate domeniile și sectoarele economice, care au demonstrat performanță în domeniul lor de activitate. La această prestigioasă ceremonie au participat numeroși antreprenori, membri ai Guvernului RM, reprezentanți ai corpului diplomatic, dar și parteneri străini.

În cadrul evenimentului, pe lângă premiile „Marca Comercială a Anului” și „Premiul pentru Realizări în Domeniul Calității”, au fost premiate și întreprinderile sociale, care se implică activ în soluționarea problemelor comunității și promovarea incluziunii sociale a persoanelor vulnerabile.

Astfel, cu nominalizarea specială „Antreprenoriat Social”, instituită în cadrul proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul CONTACT, au fost premiate următoarele entități sociale:

  1. Întreprinderea Socială de Inserție Floare de Cireș SRL, mun. Chișinău;
  2. AO Academia pentru Practici Sociale EduCasa, mun. Chișinău;
  3. Întreprinderea Socială Vibe Academy SRL, or. Cahul;
  4. Asociația Obștească Complexul Phoenix, or. Rîșcani;
  5. AO INODA “InvaLife”, or. Tiraspol.

Premiile au fost înmânate de Excelența sa Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis MAŽEIKS, Excelența sa Ambasadoarea Suediei, Katarina FRIED, și Președintele Fundației Est-Europene, Sorin MEREACRE.

Ambasadorul Uniunii Europene, Jānis MAŽEIKS a menționat: ”Mă bucur să văd că antreprenorii moldoveni se integrează cu success pe piața Uniunii Europene. Cifrele vorbesc de la sine, circa 65% din exporturi merg către Uniunea Europeană. UE a susținut multe inițiative care răspund necesităților mediului de afaceri, inclusiv inițiative care sprijină incluziunea socială și economică a persoanelor vulnerabile, pentru a stimula piața muncii, pentru a crea locuri de muncă, pentru a dezvolta start-up-uri și a susține afaceri. Aș dori să menționez o realizare deosebită de care suntem mândri. Împreună cu alți parteneri am pus umărul la dezvoltarea antreprenoriatului social în Moldova. Există potențial de dezvoltare a acestui sector în Moldova și sperăm că autoritățile vor continua să susțină dezvoltarea antreprenoriatului social, care va conduce la construirea unor punți către un viitor mai echitabil și durabil.

Excelența sa Ambasadoarea Suediei, Katarina FRIED a subliniat: ”Sunt onorată sa fiu astăzi aici, în special pentru sectorul de antreprenoriat social care este unul foarte important. Prezența mea aici înseamnă recunoașterea eforturilor Republicii Moldova în vederea dezvoltării acestui sector. Felicitări tuturor!”

Sorin MEREACRE, Președintele Fundației Est-Europene a menționat: ”Vreau să mulțumesc în special Camerei de Comerț și Industriei a Republicii Moldova pentru  că a introdus în acest an acest premiu care cred ca o să dea mai mult curaj mai multor antreprenori sociali și antreprenoare sociale pentru a lucra în continuare, să depună mai mult efort și să aibă succes. Sper că economia socială va avea un loc important în economia Republicii Moldova.”

Nominalizarea entităților sociale este, indubitabil, un moment deosebit al Galei, reflectând recunoașterea contribuțiilor semnificative ale acestora la dezvoltarea comunităților locale și la promovarea principiilor economiei sociale și solidare.

Evenimentul a fost un prilej excelent pentru a sublinia importanța economiei sociale la nivel național și internațional, și pentru a încuraja toți antreprenorii sociali să lucreze, să aibă succes și să ocupe un loc important în economia națională și dezvoltarea durabilă.

Pe parcursul implementării Proiectului „Valorificăm potențialul ONG-urilor pentru promovarea și dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, fiind implementat de către Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Keystone Moldova și Centrul CONTACT, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI RM) a realizat numeroase activități în sprijinul antreprenoriatului social și promovării economiei sociale la nivel național prin Acceleratorul Afacerilor Sociale Centru și Hubul Afacerilor Sociale Cahul.

În activități principale desfășurate se înscriu organizarea sesiunilor de instruire privind aspecte juridice și practice de obținere a statutului de întreprindere socială; legislația muncii pentru antreprenoriatul social; dar și consultanța îna faceri. Totodată antreprenorii au participat la evenimente expoziționale naționale și locale organizate de CCI a RM, vizită de studiu la Fundația „Alături de Voi” (ADV), Iași, România și vizite de schimb de experiențăla alte Hub-ul Afacerilor Sociale.

Prin aceste activități, CCI RM a contribuit semnificativ la dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova, susținând întreprinderile sociale în demersurile lor de a soluționa probleme comunitare și de a promova incluziunea socială.

Distribuie acest articol: