Ședință de lucru la Ministerul Economiei în domeniul antreprenoriatului social

330714394_484611493686259_1740318679754890038_nLa data de 9 februarie curent, în cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova, a avut loc o ședință de lucru pe marginea activității antreprenoriatului social. În cadrul ședinței au fost prezentate cele două huburi pentru antreprenoriat social dezvoltate de către Camera de Comerț și Industrie la nivelul regiunii Centru și Sud a Republicii Modova, au fost comunicate cele mai notabile realizări și au fost purtate discuții constructive pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în Republica Moldova.

Subiectul primordial al discuțiilor a fost deblocarea activității Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social care este prioritară și necesită acțiuni urgente pentru lansarea concursului privind selectarea membrilor cărora le-au expirat mandatul.

A mai fost convenit ca pe lîngă Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru să fie organizate ședințe într-un grup de lucru ad-hoc în scopul elaborării modificărilor Legii nr. 845/1992 pentru simplificarea procedurii de înregistrare, eliminarea termenului de 3 ani și aplicarea înlesnirilor la prima înregistrare pentru Întreprinderile Sociale/Întreprinderile Sociale de Inserție. Inițierea elaborării unei Legi a Economiei Sociale care să urmărească dezvoltarea sectorului antreprenoriatului social și simplificarea procedurii de obținere și înregistrare a IS/ISI a fost susținută de toți participanții la ședință. Se dorește ca această lege să stabilească bazele juridice pentru reglementarea domeniului antreprenoriatului social, stabilirea criteriilor de identificare a întreprinderilor sociale, precum și introducerea unor măsuri de sprijinire și promovare a antreprenoriatului social.

Pentru susţinerea de stat a antreprenoriatului social, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a solicitat Guvernului să implementeze politici transparente şi previzibile de susţinere a dezvoltării antreprenoriatului social, inclusiv prin intermediul unui program dedicat implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Îmbunătățirea mecanismelor de subvenționare aplicate la moment de ANOFM și Ministerul Finanțelor/Serviciul Fiscal de Stat a fost readusă în discuție în scopul modificării anexei la Legea Bugetului de Stat, care reglementează determinarea cuantumului minim al chiriei bunurilor proprietate publică, cu includerea Întreprinderilor Sociale și Întreprinderile Sociale de Inserție ca și subiect separat.

În contextul obținerii statutului de țară candidată, pe lângă celelalte aspecte pe care le coordonează Ministerul Economiei, a fost expusă necesitatea intensificării cooperării cu Direcția Generală Piață Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri (DG GROW) din cadrul Comisiei Europene, în special, pe marginea Planului de acțiuni în economia socială (2021-2026), un document strategic pentru stimularea economiei sociale și crearea de locuri de muncă. Acest plan prevede, în special, crearea condițiilor potrivite pentru ca economia socială să prospere și deschiderea oportunităților pentru ca organizațiile din economia socială să se înființeze și să se extindă. Planul de Acțiuni se extinde la nivelul Uniunii Europene, care vizează inclusiv țările din vecinătatea UE.

Distribuie acest articol: